Με το παιχνίδι
Με το παιχνίδι

Ένα σχολείο μια κοινότητα
Τέχνη. Παιχνίδι. Περιβάλλον

Το παιχνίδι προσφέρει στο παιδί την απόλυτη ελευθερία να δράσει, να εξερευνήσει, να πειραματιστεί, να ονειρευτεί, να μάθει χωρίς συνέπειες. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς πλαισίου προκειμένου κάθε παιδί χωριστά να μπορεί να εκφράσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του.
Το παιδί παίζει κάθε φορά με διαφορετικό τρόπο και αυτό που χρειάζεται είναι ένας κατάλληλα οργανωμένος χώρος, που του προσφέρει ερεθίσματα τα οποία ανταποκρίνονται στις ανάγκες και στους προβληματισμούς του.

Μαθαίνοντας βιωματικά

Τα παιδιά μέσω του πειραματισμού, της δοκιμής και της επαλήθευσης ανακαλύπτουν και αναπτύσουν δεξιότητες.
Η μάθηση είναι μια διαδικασία αλληλεπίδρασης όπου τα παιδιά μαθαίνουν το ένα απο το άλλο.
Καθημερινά λοιπόν πραγματοποιούνται εργαστήρια πειραμάτων, μουσικής, κίνησης, θεατρικής αγωγής, εικαστικών, τεχνικών, κουκλοθέατρου, με στόχο την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών.
Οι γονείς είναι αρωγοί και συνεργάτες μας, και συχνά μέσα στο χρόνο τους δίνεται η δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διάφορες δράσεις που πραγματοποιούνται.

Παίζοντας στον κύκλο

Ακολουθώντας τις αρχές του ανοιχτού σχολείου (open school), ο χώρος διαμορφώνεται από γωνιές και εργαστήρια, όπου τα παιδιά συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα σε μικρές και μεγάλες ομάδες.
Συνεργάζονται, μοιράζονται, επικοινωνούν και διαμορφώνουν την καθημερινότητά τους σύμφωνα με τις ανάγκες τους. Μια μεγάλη οικογένεια, σε ένα μεγάλο κύκλο που στόχο έχει την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών, των παιδαγωγών, των γονιών και των ενηλίκων που θα συμμετάσχουν και θα γίνουν μέλη αυτής της κοινότητας.

Η ώρα του φαγητού αποτελεί εκπαιδευτική διαδικασία, μιας και η κουζίνα αποτελεί αγαπημένο μέρος των παιδιών. Τα παιδιά είναι υπεύθυνα στην διαμόρφωση της τραπεζαρίας. Παρασκευάζουν το πρωινό τους και επιλέγουν το είδος και την ποσότητα που επιθυμούν. Το μεσημεριανό το φέρνουν οι γονείς και ζεστένεται στην κουζίνα.